افسردگی
افسردگی از نوع اختلالاتی است که برای سلامت روان اتفاق میافتد و بسیار شایع است. این اختلال در مراحل اولیه با از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که بیمار پیش از این، آن را با علاقه دنبال میکرد، ظاهر می شود. از دیگر نشانه های ظاهری این اختلال، بی تفاوتی مداوم نسبت به زندگی روزمره است. این اختلال همچنین ممکن است منجر به بروز مسائل قابل توجهی از جمله احساس غم مداوم و حتی میل به خودکشی در فرد افسرده شود.
علاوه بر توضیحات بالا که به چند نمونه از علائم افسردگی اشاره شد، اختلال افسردگی با تغییرات خلقی و احساسات عادی در مورد زندگی روزمره متفاوت است و میتواند همه جوانب زندگی شامل روابط با خانواده و دوستان را تحت تاثیر قرار دهد. این اختلال ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، حتی کسانی که به نظر شاد و پرنشاط میآیند نیز ممکن است به این اختلال دچار باشند. در سراسر دنیا، حدود 5 درصد از بزرگسالان از افسردگی رنج میبرند.
افرادی که مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند، افرادی که با استرس مداوم زندگی میکنند و افرادی که خویشاوندان نزدیک خود را از دست دادهاند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. همچنین طبق آمار، زنان بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا میشوند. نکته مهم در مواجهه با افسردگی این است که فعالیت بدنی و تمرینات ورزشی رابطه مستقیمی با بهبودی نسبی انواع افسردگی دارد.
بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی
افسردگی در بزرگسالان با کاهش تراکم استخوان، پوکی استخوان و افزایش بروز شکستگی مرتبط است. اختلال افسردگی به دلیل عوامل فیزیولوژیک مانند اختلال در عملکرد غده هیپوفیز و همچنین غدد فوق کلیوی به علاوه اختلال در عملکرد سیستم ایمنی، بر متابولیسم استخوان تأثیر منفی میگذارد. علاوه بر این موارد، عوامل دیگری نظیر کاهش فعالیت بدنی و تغییر در رژیم غذایی به ویژه مواد مغذی مرتبط با استخوان مانند کلسیم و ویتامین D، رابطه مستقیم با بیماریهای اسکلتی دارند.
در دوران کودکی و نوجوانی به دلیل تجمع مواد معدنی استخوانی که در دورههای رشد به صورت متوالی اتفاق میافتد، آسیبپذیری کمتری در برابر اثرات نامطلوب افسردگی وجود دارد. اما در بزرگسالی، این ذخایر مواد معدنی که به مرور استفاده شده و درصد کمی از آن باقی مانده، نمیتواند پاسخگوی نیاز بدن بزرگسالان باشد. حتی مصرف داروهای ضد افسردگی زیر نظر پزشک بدون هیچ مراقبت خاص دیگری نیز ممکن است بر تراکم استخوان تأثیر بگذارد.
درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی
وقتی فردی با بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی به پزشک مراجعه میکند، پزشک با گرفتن شرح حال مسائل، ترسها، اهداف و اولویتها، ارزیابی اولیه بیمار را انجام میدهد. ارزیابی اولیه در تشخیص درست و تجویز برنامه درمانی مناسب به پزشک کمک میکند. اولین روش درمان افسردگی، کمک به کاهش اضطراب است. داروها نقش مهمی در کاهش افسردگی این بیماران دارد که در کنار تاثیر، عوارضی نیز دارند که در کوتاه مدت و حتی بلند مدت ظاهر می شود.
در مقابل روشهایی مانند افزایش فعالیت بدنی و آگاهی ذهن، علاوه بر کاهش علائم افسردگی، هیچ عوارضی به همراه ندارد. ورزش منظم به پیشگیری و بهبود بسیاری از مشکلات تهدید کننده سلامتی از جمله فشار خون بالا، دیابت و روماتیسم کمک میکند. همچنین تحقیقات در مورد افسردگی و اضطراب نشان میدهد که ورزش میتواند به بهبود خلق و خو، کاهش اضطراب و سلامت روان کمک کند.
فعالیت بدنی به هر فعالیتی گفته می شود که موجب افزایش عملکرد ماهیچهها شده و به انرژی نیاز دارد. ورزش شامل طیف وسیعی از فعالیتها است که عملکردهای بدنی ورزشکار را افزایش میدهد تا کمک کند احساس بهتری داشته باشد. ورزش یک حرکت برنامه ریزی شده و ساختار یافته در بدن است که تمامی مشخصات فعالیتهای بدنی را داشته و موجب تناسب اندام میشود. تحقیقات نشان میدهد که فعالیتهای بدنی مانند پیاده روی منظم، دویدن، وزنهبرداری، بسکتبال، والیبال، فوتبال و… به بهبود خلق و خو و تندرستی کمک میکند.
به طور کلی هر گونه فعالیت بدنی که بیمار مبتلا به اختلال افسردگی را وادار به حرکت کند، می تواند در بهبود خلق و خو موثر باشد. ممکن است آخرین روشی که برای درمان افسردگی به خاطر بیاید، ورزش باشد؛ اما هنگامی که بیمار ورزش را شروع کرد و ادامه داد، تفاوت در وضعیت روحی و جسمی خود را احساس خواهد کرد. نکته مهم درباره درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی این است که در صورت ادامه ورزش حتی پس از بهبودی نیز به جلوگیری از بازگشت افسردگی و اضطراب کمک خواهد شد.
فیزیوتراپی برای درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی
همانطور که گفتیم، فعالیت بدنی برای درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی موثر است. بنابراین علم فیزیوتراپی قادر است یک برنامه ترکیبی فیزیوتراپی برای درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی تهیه کند. این برنامه ترکیبی شامل تمرینات ورزشی و ذهن آگاهی به علاوه سایر درمانهای متناسب برای درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی طراحی میشود. همچنین فیزیوتراپی برای درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی، به طور گسترده به بهبود سلامت جسمانی، سلامت عمومی و سلامت روان میپردازد و تاثیر ویژهای دارد.
متأسفانه، سبک زندگی بی تحرک و اختلالات پوسچرال افراد در زندگی، خود موجب افسردگی میشود و همچنین میتواند منجر به سفتی عضلانی و درد شود. فیزیوتراپی می تواند با ارائه یک رویکرد جامع که معمولا بیشتر شامل توانبخشی فیزیکی میشود، به افراد کمک کند تا زندگی بهتری را تجربه کنند. یک فیزیوتراپیست مجرب میتواند برنامهای طراحی کند که برای کمک به فرد در رسیدن به اهداف فردی تاثیرگذار بوده و ترکیبی از مواردی باشد که در درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی تاثیرگذار است. حتی برای برخی مبتلایان به افسردگی که در اوایل درمان، نسبت به حضور در اجتماع مقاومت زیادی نشان میدهند، فیزیوتراپی در منزل گزینه مناسبی است.
بنابراین، فیزیوتراپی و ورزش منظم میتواند با افزایش انگیزه، افزایش سطح انرژی، بهبود کیفیت خواب، تسکین دردهای عضلانی، بهبود عزت نفس، ارتباط موثر با سایرین طی ورزشهای گروهی، بهبود وضعیت بدنی و همچنین بهبود قدرت عضلانی سلامتی افراد را بهبود بخشد. با توجه به مطالعات، فعالیت بدنی و ورزش مداوم، باعث ترشح سروتونین و دوپامین در مغز میشود که خلق و خوی را تقویت میکند. بنابراین تمرینات ترکیبی ارائه شده توسط فیزیوتراپیست میتواند باعث آگاهی و آرامش ذهن شده و موجبات بهبودی نسبی بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی را فراهم کند.
برای برخی از مراجعان، افسردگی در نتیجه درد مزمن است که در این موارد، تمرینات فیزیوتراپی روی مدیریت درد متمرکز میشود. تکنیک های درمان دستی شامل حرکت مفاصل و برنامه های تمرینی کششی به علاوه آب درمانی، میتواند در ایجاد استقامت و تسکین درد و تنشهای عضلانی بسیار مفید باشد.
تاثیرات مثبت فیزیوتراپی روی بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی
وقتی در مورد تاثیرات مثبت فیزیوتراپی روی بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی مطالعات و تحقیقات مستمر انجام شد، نقش آموزش مراجعان، بسیار پررنگ به نظر آمد. در مورد آموزش مراجعان و همچنین مدیریت سلامت روان، دو حوزه کلیدی ذهن آگاهی و ورزش وجود دارد که در مورد هرکدام توضیحاتی ارائه میشود:
- ذهن آگاهی: یادگیری زمان می برد، اما تمرین ذهن آگاهی به این معنی است که افراد میتوانند خود را آرام کنند و احساس بهتری داشته باشند.
- ورزش: فواید ورزش و اینکه چگونه ورزش میتواند به افراد کمک کند، بر هیچکس پوشیده نیست. فیزیوتراپیست به بیمار کمک میکند تا ورزش را به روشهای مختلف و متناسب با نیاز خود انجام دهد.
در کلینیک آرنیکا، ما فیزیوتراپی برای درمان بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی را با یک برنامه ریزی اصولی زیر نظر بهترین فیزیوتراپیستها انجام میدهیم. این برنامه جامع شامل تمرینات ورزشی، بالا بردن فعالیت بدنی، اصلاح الگوی زندگی، کاردرمانی حرفهای و ادامه تمرینات با فیزیوتراپی در منزل میشود. کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا به عنوان یک کلینیک فیزیوتراپی خوب در اهواز، به افرادی که مبتلا به افسردگی هستند، کمک خواهد کرد تا همراهی و مراقبت بهترین درمانگران را تجربه کرده و برای بهترین زندگی خود تلاش کنند.
سوالات متداول
- افسردگی چگونه بر سیستم اسکلتی تأثیر میگذارد؟
افسردگی در بزرگسالان با کاهش تراکم معدنی استخوان، پوکی استخوان و افزایش بروز شکستگی مرتبط است. در واقع عوامل فیزیولوژیکی و عوامل رفتاری بر متابولیسم استخوان تأثیر منفی میگذارد.
- فیزیوتراپی روی بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی چگونه تأثیر میگذارد؟
فیزیوتراپی علاوه بر علائم ظاهری افسردگی، درد را کاهش داده، سطح انرژی و الگوهای خواب را بهبود می بخشد. درمان فیزیوتراپی تأثیراتی نیز بر خلق و خو میگذارد و به بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی، کمک میکند.
- چه نوع فیزیوتراپی روی بیماریهای اسکلتی ناشی از افسردگی مفید است؟
سبک زندگی بی تحرک و اختلالات پوسچرال میتواند منجر به افسردگی همراه با درد عضلانی شود. درمان از طریق فیزیوتراپی با آگاهی ذهن، ورزش، تکنیکهای آرام بخش، تکنیکهای درمان دستی و آب درمانی انجام میپذیرد. همچنین برخی از مراجعان، در نتیجه درد مزمن به افسردگی مبتلا میشوند که روشهای مدیریت درد، بسیار تاثیرگذار است. حتی برای برخی مبتلایان به افسردگی که در اوایل درمان، میلی به حضور در بیرون از خانه را ندارند، فیزیوتراپی در منزل، گزینه مناسبی است.
- فواید ورزش برای افراد مبتلا به افسردگی، چیست؟
- به دست آوردن اعتماد به نفس
- رسیدن به اهداف ورزشی
- افزایش تعاملات اجتماعی
- داشتن یک الگوی زندگی مناسب
- چرا سلامت جسمانی بر سلامت روان تأثیر مثبت دارد؟
فعالیت بدنی نه تنها برای بدن مفید است، بلکه روی ذهن نیز به وضوح تاثیرات عالی دارد. ورزش منجر به ترشح هورمون دوپامین و سروتونین در مغز میشود که داشتن احساس خوب، افزایش عزت نفس و بهبود وضعیت خواب از تاثیرات اولیه آن است.
- چگونه فیزیوتراپی میتواند افسردگی را بهبود ببخشد؟
تحمل درد مزمن و یا ناراحتی مداوم میتواند منجر به خلق و خوی ضعیف و شرایط روانی نامناسب مانند اضطراب و افسردگی شود. فیزیوتراپی منبع درد را شناسایی کرده و یک برنامه درمانی جامع برای کاهش و پیشگیری از درد ایجاد میکند، در نتیجه باعث بهبودی نسبی افسردگی میشود.
بدون دیدگاه