اختلالات پوسچرال
وضعیت بدنی نامناسب یا اختلالات پوسچرال در کودکان و نوجوانان میتواند بر سلامت جسمانی، روانی و عاطفی آنها تأثیر بهسزایی داشته باشد. با توجه به اینکه کودکان و نوجوانان در سنین تحصیل خود بیشتر زمان خود را در وضعیت بدنی نامناسب در مقابل نمایشگر نشستهاند و یا کوله پشتیهای سنگین خود را به سختی حمل میکنند، بسیاری از آنها اختلالات پوسچرال را تجربه میکنند.
خمیده راه رفتن و حتی تنبلی دانش آموز در طریقه انجام تکالیف و امور روزمره، نمیتواند دلیل اصلی بروز اختلالات پوسچرال باشد. بلکه هر وضعیت بدنی نامناسب در حالت خوابیده، نشسته و یا ایستاده، به مفاصل، رباطها، استخوانها و ماهیچهها فشار وارد میکند. این نیرو، ساختار بدن کودک و نوجوان حین رشد را تغییر داده و میتواند منجر به آسیب دیدگی مفاصل شود. بروز هر گونه درد در این سنین مهم بوده و باید بررسی شود. به همین دلیل والدین برای بهبود اختلالات پوسچرال در منزل و مدرسه، باید پیگیریهای لازم را داشته باشند.
انواع اختلالات پوسچرال دانش آموزان
ناهنجاری وضعیتی در همه سنین حتی دانشآموزان بسیار شایع است و ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. برخی از شایع ترین ناهنجاری های وضعیتی شامل اسکولیوز، کیفوز، لوردوز، وضعیت سر به جلو و شانه های گرد میشود که در این قسمت توضیحاتی در مورد هر یک ارائه داده میشود:
- اسکولیوز: اسکولیوز وضعیتی است که در آن ستون فقرات به طرفین خم می شود و منجر به ناهنجاری در ظاهر کمر و شانه میشود. اسکولیوز از سطح خفیف تا شدید متغیر بوده و بسته به شدت انحنا، به مدیریت پزشکی برای جلوگیری از آسیب بیشتر نیاز دارد. اسکولیوز می تواند منجر به محدودیت های فیزیکی و حتی ناتوانی در صورت عدم درمان شود.
- کیفوز: کیفوز وضعیتی است که قسمت بالای کمر انحنا دارد و منجر به ظاهری خمیده میشود. موارد خفیف کیفوز را میتوان از طریق تکنیک پوزیشنال ریلیز و تقویت عضلات کمر برطرف کرد. برای بهبود موارد شدید نیز به بریس یا جراحی نیاز است.
- لوردوز: لوردوز وضعیتی است که قسمت پایین کمر بیش از حد به سمت داخل انحنا دارد و منجر به ظاهری متحرک می شود. در برخی موارد، این اختلال ممکن است یک تغییر حالت طبیعی به نظر برسد، اما لوردوز بیش از حد، منجر به کمردرد میشود. ورزش هایی که سبب تقویت عضلات شکم و پشت می شود به بهبود وضعیت بدن و کاهش لوردوز کمک میکند.
- سر به جلو: وضعیت سر رو به جلو یک مشکل رایج پوسچرال است. این اختلال بیشتر در کودکان و نوجوانانی که مدت طولانی به نمایشگر یا کتاب نگاه می کنند، ظاهر میشود. در این وضعیت چانه و سر بیرون زده و جلوتر از شانه ها قرار دارد. این مشکل میتواند باعث درد و سفتی گردن و همچنین سردرد شود. تمرینات برای تقویت عضلات گردن و حرکات کششی آزادسازی عضلات سفت قفسه سینه، میتواند به اصلاح وضعیت سر به جلو کمک کند.
- شانههای گرد: شانههای گرد حالتی است که در آن شانهها به سمت جلو خم شدهاند و میتواند منجر به ناراحتی و درد گردن و شانه شود. این وضعیت می تواند ناشی از ضعف عضلات بالای کمر و سفت شدن عضلات قفسه سینه باشد. تمرینات فیزیوتراپی با تقویت عضلات بالای کمر و کاهش تنش در عضلات قفسه سینه به بهبود اختلال شانههای گرد کمک میکند.
علائم اختلالات پوسچرال دانش آموزان
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که اختلالات پوسچرال به دلیل فشار زیاد و مداوم عضلات میتواند منجر به فرسودگی ستون فقرات و نخاع شود. از جمله علائم اختلالات پوسچرال به دلیل تجزیه غضروف شامل ظاهر متفاوت ستون فقرات، دامنه حرکتی محدود، گردن درد، کمر درد، خستگی مداوم و بیحسی میشود. ظاهر متفاوت ستون فقرات و وضعیت بدن به صورتهای مختلف در کودکان ظاهر شود. برخی از علائم عبارتند از:
- خم کردن یا خم شدن به جلو در حالت نشسته یا ایستاده
- گرد بودن قرارگیری شانه ها
- قرار گرفتن سر و شانه رو به جلو
- لگن و شانههای نامتقارن و نامتعادل
در صورت بروز هر یک از علائم در کودک خود، از یک فیزیوتراپیست حرفه ای کمک بگیرید.
دلایل اختلالات پوسچرال دانش آموزان
اختلالات پوسچرال دانشآموزان می تواند به دلایل مختلفی از جمله ساختار ضعیف بدن، عدم تعادل و ضعف عضلانی ظاهر شود. این اختلالات میتواند باعث ناهنجاریهای وضعیتی، درد و ناراحتی شود و همچنین ممکن است بر رشد کودک تاثیر منفی بگذارد. علاوه بر دلایل اختلالات پوسچرال که ذکر شد، عوامل زیادی وجود دارد که میتواند در وضعیت نامناسب بدن کودکان و نوجوانان نقش داشته باشد که عبارتند از:
- نشستن طولانی مدت
- استفاده نادرست از کوله پشتی سنگین
- عدم تحرک جسمانی و همچنین تحرک زیاد
- قرار نگرفتن وضعیت ستون فقرات در حالت صحیح حین درس خواندن
- اسکولیوز
- ضعف یا سفتی عضلانی
- چرخش لگن
- اختلاف طول پاها
- تغییرات ساختاری ساق پا
- توقف رشد
- ناهنجاری های مادرزادی
- کف پای صاف
درمان اختلالات پوسچرال دانش آموزان
درمان و اصلاح اختلالات پوسچر در همه سنین به خصوص کودکان و نوجوانان به دلیل بهبودی حداکثری، بسیار ضروری است. با این حال به همه افرادی که به این نوع اختلالات دچار هستند، توصیه میشود که خیلی زود عادات حرکتی اشتباه خود را اصلاح کنند، چرا که هیچوقت برای درمان دیر نیست. درمان اختلالات پوسچرال دانشآموزان می تواند در گام اول شامل فعالیتهای درمانی باشد که والدین برای بهبود وضعیت فرزند خود در منزل انجام میدهند.
اولین فعالیت درمانی که توسط والدین در منزل انجام میشود، تشویق منظم کودک و نوجوان برای انجام فعالیت بدنی با پوسچرال صحیح است. در هر صورت فعالیت با وضعیت بدنی مناسب برای ارتقای وضعیت جسمانی کودکان و نوجوانان ضروری است. بنابراین تشویق فرزندان برای شرکت در فعالیتهای ورزشی، کلاسهای رقص، یوگا و تمریناتی که باعث تقویت و قدرت می شود، قطعا موثر است. تشویق برای صاف نشستن و فاصله گرفتن از نمایشگرها نیز تاثیرگذار است.
تهیه کوله پشتی مناسب برای دانشآموز و اطمینان از اینکه کوله پشتی سنگین نباشد یا آن را روی یک شانه قرار نداده باشد، از جمله موارد مراقبتهای درمانی برای دچار نشدن دانشآموز به اختلالات پوسچرال است. همچنین محیط انجام تکالیف دانشآموز کاملا مطابق وضعیت بدن کودک و نوجوان بوده و صندلی راحت و نور مناسب داشته باشد.
مزایای فیزیوتراپی برای اختلالات پوسچرال دانش آموزان
در صورت حل نشدن مشکل دانشآموز به واسطه درمانهای ذکر شده در بالا، فیزیوتراپیست میتواند اختلالات پوسچرال دانشآموزان را از طریق تکنیکهای مختلف، از جمله تکنیکهای درمان دستی، نوار درمانی، تمرینات ورزشی، حرکات کششی و… برطرف کند. فیزیوتراپیستها که در شناسایی و درمان مشکلات وضعیتی متخصص هستند و می توانند به وضعیت نامناسب کودکان رسیدگی کنند، در طول یک جلسه فیزیوتراپی، یک ارزیابی کامل از وضعیت بدن کودک انجام میدهند.
علاوه بر این تکنیکها، فیزیوتراپیست میتواند در مورد چیدمان مناسب کلاس درس و خانه و همچنین استفاده صحیح از کوله پشتی راهنماییهایی ارائه دهد. به علاوه، هنگامی که صحبت از اصلاح وضعیت بدنی کودکان در سن مدرسه می شود، کار با یک فیزیوتراپیست کودکان میتواند تفاوت قابل توجهی ایجاد کند. علاوه بر موضوعات فوق، مهم است که به طور مختصر در مورد یک ناهنجاری وضعیتی که نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهد، بحث شود. این عارضه با چرخش غیرطبیعی پا و مچ پا به داخل ظاهر میشود که در صورت عدم توجه به موقع می تواند منجر به مشکلاتی در راه رفتن و حرکت در آینده شود.
تیم فیزیوتراپی آرنیکا، متشکل از فیزیوتراپیستهای مجرب برای فیزیوتراپی در منزل و سایر فیزیوتراپیهای تخصصی هستند. بنابراین اگر در مورد وضعیت بدن فرزند خود نگران هستید، فیزیوتراپی تخصصی اطفال برای رفع اختلالات پوسچرال دانشآموزان، مشکلات وضعیتی و ثبات وضعیت فرزند شما را تضمین میکند.
کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا در اهواز با پیشرفته ترین تجهیزات درمانی و باتجربه ترین متخصصین فیزیوتراپی برای درمان اختلالات پوسچرال دانشآموزان برنامه درمانی ویژهای اختصاص داده است. فیزیوتراپیست های مرکز آرنیکا برای رفع این نوع از اختلالات، یک ارزیابی جامع برای شناسایی هر گونه وضعیت بدنی نامناسب انجام داده و یک برنامه درمانی برای رفع این نگرانی والدین ارائه میدهند. این برنامه درمانی شامل تمرینات تقویتی، کششی و سایر مداخلات در صورت نیاز میشود. با این برنامه درمانی والدین می توانند به فرزندان خود کمک کنند تا وضعیت بدنی خود را بهبود بخشند و از مشکلات آینده پوسچرال جلوگیری کنند.
سوالات متداول
- اختلالات پوسچرال در چه سنی مشخص میشود؟
علاوه بر وضعیت نامناسب نشستن و ایستادن، برخی از بیماریهای مادرزادی خطر ابتلا به اختلالات پوسچرال را از بدو تولد ایجاد میکنند. بنابراین معاینات ستون فقرات از نوزادی توصیه می شود.
- نقصهای وضعیتی شایع در بین دانش آموزان چیست؟
انواع مختلف نقصهای وضعیتی مانند پشت صاف، تاب خوردن، زانوهای ضربدری، پاهای کمانی، صافی کف پا، کیفوز و لوردوز هستند که میتوانند وضعیت بدن دانشآموز را مختل کنند.
- سن ایده آل برای شروع تمرکز بر وضعیت بدن کودک چه سنی است؟
در صورت عدم وجود هیچ اختلالی در دوره نوزادی، وضعیت بدن کودک باید از 6 سالگی بررسی شود. وضعیت نامناسب بدن میتواند به یک عادت تبدیل شده و در طولانی مدت باعث درد مزمن شود. اگرچه وضعیت بدن را می توان با تشویق والدین در منزل اصلاح کرد، اما در صورت عدم بهبود وضعیت، باید از متخصص کمک گرفت.
- فیزیوتراپیست چگونه می تواند به وضعیت بدن کودکان و نوجوانان کمک کند؟
تمرینات کششی بافتهای بدن و ماهیچهها، تقویت عضلات ضعیف، رهاسازی میوفاشیال، تکنیکهای درمان دستی، تحرک عضلانی و مفاصل
- بهترین درمان برای اختلالات پوسچرال چیست؟
تمرینات فیزیوتراپی زیادی وجود دارد که می توان از آنها برای بهبود وضعیت بدن استفاده کرد. تمرینات متداول عبارتند از قوس کردن روی یک غلتک فوم، کشش و خم کردن لگن، تمرینات کششی در قاب در، کشش ساعد، کشش گردن، و فشردن تیغه شانه
بدون دیدگاه